Expert in communicatie nodig? Contacteer Marina De Moerlooze

Ben je een bedrijfsleider en wil je op een excellente manier communiceren met klanten, andere bedrijven en stakeholders? Of ben je communicatieverantwoordelijke en wens je ondersteuning tijdens crisiscommunicatie en corporate communicatie? Klop dan zeker eens aan bij Marina De Moerlooze. 
‘Met meer dan dertig jaar ervaring als communicatiespecialist en consultant kan ik je perfect bijstaan voor alle vormen van communicatie: corporate (bedrijfscommunicatie incl. pers en crisiscommunicatie), bij verandering, recrutering (employer branding)… Het opzetten van webinars, modereren en presentateren doe ik dagdagelijks. Strategische ondersteuning, projectcoördinatie, maar ook coaching van woordvoerders, CEO’s, communicatieverantwoordelijken neem ik op mij'.
Of nog, wens je een keynote van Jan De Schepper en/of Paul Van Den Bosch over Leiderschap, Sport en Business, ConneXion: neem contact op via marina@lacosupport.eu, 0494 56 89 07 of het contactformulier. Mijn bedrijf is gelegen in de A. Vanhouttelaan 3 bus GV3, 8670 Koksijde.

LOCATIE

A. Vanhouttelaan 3 bus GV03 
8670 Koksijde 
België 

CONTACT

marina@lacosupport.eu
Bel Marina

Toon interesse

Door dit formulier te verzenden, ga je ermee akkoord dat wij je gegevens verzamelen en gebruiken m.b.t. jouw vraag. Lees meer in onze privacyverklaring.*

* Verplichte velden

** Zie aanbod hieronder

Speech & presentaties: het aanbod

Ben je op zoek naar een keynote spreker of moderator, een bedrijfspresentatie, trainingsessies over Leiderschap, Sport en business, Communicatie?

Je kan ‘online of live sessies’ boeken met Jan De Schepper, Paul Van Den Bosch en/of Marina De Moerlooze.

  • Jan De Schepper

    Jan De Schepper is partner bij BDO en voorzitter Securitas en ADM, het ‘Share & Connect’ -platform tussen IT- leveranciers en IT-gebruikers. Daarnaast heeft Jan mandaten in de Raden van Bestuur van BDO Digital, Automation en Astrid dat verantwoordelijk is voor het netwerk van de politie- en Veiligheidsdiensten.

    Hij schreef in 2015 het boek “Kopmannen. Wat leiders kunnen leren van topsporters en omgekeerd”.  


    Sessies:


    • Het andere leiderschap                                              

    In de module “het andere leiderschap” duidt Jan De Schepper hoe je in de toekomst een succesvolle leidinggevende kan zijn.   Hij reikt handvaten aan om de leiderschapsstijl af te stemmen op meerdere generaties en nieuwe marktomstandigheden.  Het zich eigen maken van ‘performer’-competenties is noodzakelijk om de leidinggevende van de toekomst te worden.  Het is immers een illusie te denken dat met de skills van het verleden succes bereikt wordt in de toekomst.

    • Amplifiers

    De dalende productiviteit dreigt onze welvaart en welzijn te ondermijnen. Ceo’s zijn cruciaal om deze evolutie om te draaien. Ze installeren ‘Amplifiers’ in de organisatie om contra-productieve systemen te ontmijnen en het bedrijf in beweging te houden. Amplifiers gaan het risico aan om verbindingen te leggen en mensen te laten samenwerken (collaboration).  Bij collaboration is het geheel meer dan de som van de delen.

    • Speed

    Hoe kan leiderschap, gebaseerd op buitengewone sterkten, garant staan voor betere prestaties op bedrijfs- en persoonlijk vlak en het engagement van de medewerkers verhogen. De persoonlijkheid van de leider kan de dynamiek, de snelheid en de veerkracht van de organisatie bepalen. Hij bepaalt het niveau dat het bedrijf met zijn medewerkers moet behalen. Bovendien kan hij de organisatie doen versnellen (maar ook vertragen) wanneer nodig. 

    • Simplify

    De werking binnen bedrijven is zodanig ingewikkeld dat organisaties opnieuw op de tekentafel moeten om hun complexe processen te vereenvoudigen. Geen sinecure. Hierbij volstaat het uittekenen van een goed proces en organigram niet. Onze zwakte is de ingewikkeldheid waarmee we onze organisaties en het land  hebben opgezadeld.  Hierdoor is het haast onmogelijk snelheid te maken, transparant te communiceren, iedereen op dezelfde lijn te krijgen en eenheid van aansturing te bekomen. Bovendien digitaliseren we de ingewikkeldheid! 

  • Paul Van Den Bosch

    Paul Van Den Bosch werkt(e) als topsportcoach in zijn 30-jarige carrière met heel wat topatleten die wereld- en Europese titels behaalden in verschillende sportdisciplines. Als executive coach richt hij zich op het verbeteren van leadership- en coachingskills zowel bij individu's als bij teams. Paul Van Den Bosch is een veelgevraagd keynotespreker in de bedrijfswereld. Hij schreef heel wat boeken, waarvan een aantal vertaald werden naar het Engels, Duits, Frans, Spaans, Italiaans en Portugees. Zie ook www.actlikeacoach.be 


    Sessies:

    • Act like a Coach

    Paul Van Den Bosch gaat, vanuit een lange carrière als coach van topatleten, in op de skills van de coach om tot een gezamenlijk succes te komen. Talent, belastbaarheid, het stellen van de juiste doelen, motivatie, focus op sterke punten, vertrouwen, communicatie en feedback, stressbestendigheid: al deze factoren komen aan bod in deze bijdrage. Aan de hand van veelvuldige voorbeelden en anekdotes wordt voortdurend een duidelijke link gelegd vanuit de coaching in de sportwereld naar de coaching in de bedrijfswereld.

     

    • Coachen naar een gezonde en actieve levensstijl

    Paul Van Den Bosch hanteert het principe van de ‘Gouden Cirkel’ van Simon Sinek. Hij zoekt samen met de toehoorders eerst en vooral naar een antwoord op de vraag ‘Waarom zouden we moeten bewegen’, om dan via ‘hoe’ bewegen te komen tot de uiteindelijke beweging zelf, het ‘wat’. Stress, en het beheersen ervan, neemt in deze speech een centrale plaats in. Paul reikt hier een tool aan om deze stress, en daarmee ook het werkverzuim, actief en op een gezonde manier te bestrijden.

    • Egopreneur

    Mensen doen alles voor hun werk, hun gezin... Ze hollen zichzelf achterna, en ze vergeten zichzelf. Dat gebrek aan zelfzorg brengt hen in de problemen.  In deze presentatie geeft Paul inzicht in hoe je, via het Pareto-principe, meer tijd kunt maken voor jezelf, en hoe je door voldoende te bewegen, een gezond slaappatroon en goede eetgewoontes een betere en sterkere 'ik' kunt worden. Een 'egopreneur' die productiever zal zijn in zijn professionele omgeving, en meer steun zal kunnen bieden aan mensen rondom zich.

    • Stress als positieve motivator

    We kunnen er vandaag niet om heen dat de druk in ons maatschappelijk leven nog steeds toeneemt. Voor heel wat mensen wordt deze druk te veel. Daarom heeft stress veelal een negatieve connotatie. Maar is dit wel terecht? In zijn lezing ‘Stress als positieve motivator’ gaat Paul in op het fenomeen stress, en op de impact ervan op ons dagelijks bestaan. Hierbij geeft hij aan hoe en waarom druk op een positieve manier kan benaderd en aangewend worden.

    • Veerkrachtige communicatie

    Communicatie, of een gebrek aan goede communicatie, heeft een zeer grote impact op de veerkracht van werknemers in een bedrijf. De unieke jaarlijkse gesprekken (evaluaties) worden in vraag gesteld, en het inzicht dat veelvuldige, informele feedback zeer belangrijk is, wint meer en meer veld. In zijn speech gaat Paul, vanuit zijn ervaring in de topsport, in op de noodzakelijke skills om relevante feedback te geven en om een vertrouwensvolle omgeving te creëren waarin communicatie en feedback maximaal tot hun recht kunnen komen.

  • Marina De Moerlooze

    Marina De Moerlooze is een gepassioneerde communicator met meer dan 30 jaar ervaring Zij heeft als directeur communicatie en woordvoerder alle vormen van communicatie beoefend in bedrijven en organisaties. Deze kennis stelt zij nu ter beschikking van (grote en kleine) bedrijven en personen die hun communicatie wensen te verbeteren en professionaliseren. Zo wordt de communicatie binnen hun werkomgeving een echte meerwaarde voor het bedrijf en de medewerkers.


    Sessies:

    • Mobiliseer je medewerkers, ga in dialoog met hen.

    In een bedrijf zijn (slechts) 14% van de medewerkers geëngageerd. Bovendien zijn zestig procent van deze geëngageerde medewerkers niet ‘gemobiliseerd’. Ze dragen niet bij tot de topprioriteiten van het bedrijf met productiviteitsverlies als gevolg. Verban je top-down communicatiestrategie. Zet de dialoog met hen op rond de bedrijfsstrategie en doelstellingen. Resultaat: betrokken medewerkers, betere resultaten, gelukkige klanten.  

    • ‘Veranderen’ dat doet iedereen toch… Niet dus!

    70% van de verandertrajecten mislukken… Wat is de oorzaak hiervan? Waarom mensen wel of niet (willen) veranderen en hoe belangrijk is dit? Hoe help je hen hiermee? Kan je de mythes doorprikken. Wat drijft verandering? Zijn er op dag van vandaag nog bedrijven die NIET veranderen? Een transformatie kan enkel succesvol zijn wanneer de juiste acties genomen worden, in de juist sequentie en door de valkuilen te vermijden. Bovenal is optimisme het juiste startpunt. 

     

    • Klant is meer dan ooit koning. 

    Hij is het meer dan waard om de wereld vanuit zijn perspectief te bekijken (outside-in). Immers, zijn tevredenheid is het resultaat van de volledige ‘customer journey’ en niet van zijn individuele ervaringen.  En vergeet niet, de interne klant volgt hetzelfde denkpatroon dan de externe klant… die ons salaris betaalt en ervoor zorgt dat ons bedrijf morgen nog bestaat. Deze sessie focust op de denkpatronen en het ‘leadership’ dat je als bedrijf moet inbedden om je relevantie te behouden. 

  • Jan De Schepper en Paul Van Den Bosch

    In september 2020 werd ConneXion gelanceerd. Het boek – dat Jan De Schepper en Paul Van Den Bosch samen schreven – licht 7 paradoxen toe die uiting geven van de disruptie van het leiderschap. 


    Aan de hand van zeven paradoxen illustreren Jan en Paul hoe leiders zich kunnen trainen, fysiek en mentaal, om vertrouwen te winnen en mensen zo mee te krijgen doorheen belangrijke transformaties. Dit boek geeft verrassende inzichten die leidinggevenden kunnen inspireren om zichzelf, hun team en hun organisatie naar een hoger excellentieniveau te tillen, het ConneXion-niveau.